ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΙΚΑ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Πληθαίνουν τα περιστατικά βίας κατά των υπαλλήλων του ΙΚΑ. Πριν καν κλείσει μήνας από το ατυχές περιστατικό στο Περιφερειακό Υποκατάστημα ΙΚΑ Θεσσαλονίκης, νέο σημειώθηκε την Τρίτη που μας πέρασε στο ΙΚΑ Δραπετσώνας, κατά το οποίο υπάλληλος δέχτηκε αδικαιολόγητη επίθεση από ασφαλισμένο εντός του εργασιακού χώρου, με αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις της και να τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι.

Είναι γεγονός η ταλαιπωρία που υφίστανται χιλιάδες συναλλασσόμενοι. Αυτό το γεγονός όμως έχει αιτίες για τις οποίες οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ δεν είναι υπεύθυνοι. Πρωτίστως η έλλειψη προσωπικού, η γραφειοκρατία, η πολυπλοκότητα της ασφαλιστικής νομοθεσίας, καθιστούν το έργο των εργαζομένων στο ΙΚΑ παραπάνω από δύσκολο.

Η ταλαιπωρία των συναλλασσόμενων δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση τόσο ακραία περιστατικά. Κατανοούμε την οργή και την αγανάκτηση των συναλλασσόμενων που έχει επιφέρει η οικονομική κρίση, όμως είναι τουλάχιστον άδικο αυτό το εκρηκτικό μείγμα να βρίσκει εκτόνωση σε βάρος των εργαζομένων.
Με ανύπαρκτο προσωπικό ασφαλείας οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ, από τον απλό υπάλληλο μέχρι τον Διευθυντή αντιμετωπίζουν ανυπεράσπιστοι την εξαιρετικά αρνητική, απαξιωτική και επιθετική πολλές φορές στάση των ασφαλισμένων. Οι έκρυθμες καταστάσεις που ζουν καθημερινά οι υπάλληλοι του ΙΚΑ, όχι μόνο ακυρώνουν την προσπάθειά τους και αποσυντονίζουν το έργο τους, αλλά τους απαξιώνουν σαν υπαλλήλους και τους ταπεινώνουν σαν ανθρώπους.

Καλούμε τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους να σταθούν αλληλέγγυοι στο δύσκολο έργο μας που δεν είναι άλλο από την δική τους εξυπηρέτηση.

Επίσης, καλούμε τη Διοίκηση του ΙΚΑ, να δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για την ασφάλεια των εργαζόμενων και να προχωρήσει άμεσα τις διαδικασίες για την πλήρη στελέχωση των Υποκαταστημάτων με προσωπικό ασφάλειας.

Ζητάμε από την κυβέρνηση να ενισχύσει με το απαιτούμενο προσωπικό το ΙΚΑ ώστε να επανέλθει η εύρυθμη λειτουργία του.

Τέλος, σε κάθε περίπτωση είμαστε αποφασισμένοι, όπως άλλωστε έχουμε υποχρέωση, να διαφυλάξουμε το κύρος, την αξιοπρέπεια και τη σωματική ακεραιότητα των συναδέλφων με κάθε πρόσφορο τρόπο.

      Για το Δ/κο Συμβούλιο
           Ο Πρόεδρος              Ο Γεν. Γραμματέας
Θεοδωρίδης Βαγγέλης            Κεκές Νίκος

pdf Η Ανακοίνωση